מהו ההבדל בין טיפול לשיקום?

מטרת הטיפול על סוגיו השונים היא לאפשר צמצום בסימפטומים. הסטינג  ברור ומעוגן בברית טיפולית, כלומר, מקום המפגש, המועד והאופי שלו, הם בדרך כלל עוגן קבוע המשמש מקום בטוח עבור המטופל. לדוגמא, אדם המגיע לטיפול בעקבות חרדה, בדרך כלל יגיע לקליניקה לפגישה שבועית ויקבל כלים להתמודד עם החרדה ולצמצם את ההשפעה שלה על אורח חייו. שיקום, לעומת זאת, מאוד משיק לטיפול, אך הוא ממוקד יותר בשיפור תפקודי חיים, כלומר, עוזר לאדם לנהל את חייו לצד הסימפטומים. ביחסים השיקומיים, הסטניג משתנה מאדם לאדם על פי צרכיו ותפקודו. לעיתים לאדם יותר נוח להיפגש דווקא בגינה ליד הבית ולעיתים על מנת לקדם תפקודים חברתיים ועצמאות, ניסע יחד באוטובוס או ניפגש בבית קפה. בניית הקשר ושימורו היא מרכיב משמעותי המקדם השגת מטרות, התפתחות אישית והחלמה.

מה ההבדל בין כלבנות טיפולית וטיפול בעזרת כלבים?

שני מקצועות דומים אך שונים. ההבדל נעוץ בתהליך ההכשרה ובאופן העבודה. כלבן טיפולי, הוא בראש ובראשונה כלבן. תכנית הלימודים בהכשרה זו כוללת אילוף כלבים והמפגש מתרכז ביכולת של המטופל להפעיל את הכלב. מטפל בעזרת כלבים הוא בראש ובראשונה איש טיפול. הוא למד מקצוע טיפולי (טיפול בעזרת בעלי חיים/ עבודה סוציאלית וכיוצ'ב) והמפגש מציע נוכחות של כלב והפעלתו יחד עם כלי עבודה נוספים.

מה קורה במפגש הטיפולי?

כל מפגש נבנה במיוחד עבור האדם, לפי מטרות שהוצבו מראש ובהתאם לסיבה עימה הגיע. למפגש יש סטינג של התחלה, אמצע וסוף. בתחילתו של המפגש, בדרך כלל נשוחח בקצרה ונשתף בחוויות שצברנו השבוע. אם הכלב הוא חלק מן הטיפול, אז גם הוא כמובן משתתף בשיחה. נקשיב לרחשי ליבו של האדם וננתח אירועים משמעותיים על פי מודלים שאנו לומדים במפגשים. גוף המפגש מלווה בתוכן פסיכוחינוכי. כאן נקנה ידע על רגשות, מחשבות, כישורים חברתיים ועוד. יחד עם נוכחות הכלב ולמידת דרכי תקשורת נכונים עימו, נשתמש בכלי עבודה טיפוליים נוספים, כרטיסיות, סרטונים, משחקים, יצירה ודמיון מודרך, באופן שיקדם את השגת מטרותינו. בסיום המפגש נסכם מה חווינו ומה למדנו, לעיתים נקבל משימה למהלך השבוע, על מנת להרחיב את הדבקות לטיפול וההתקדמות בו וניפרד לשלום.

כמה מפגשים צריך?

כמות המפגשים הצפויה היא שאלה שלא ניתן לענות עליה בדרך כלל. התשובה לשאלה נעוצה בסיבת הפניה לטיפול, במוטיבציה הפנימית של המטופל לדבוק בו (להגיע, להשתתף באופן פעיל, למלא אחר משימות מהלך השבוע), ברצף הטיפולי (הפסקות מכל סיבה שהיא יכולות לגרום לרגרסיה) ולעיתים בנכונות ההורים לשנות משהו בהתייחסות לבעיה (לכן, הדרכות הורים כחלק מהטיפול היא משמעותית להצלחתו).